Np: La Xarxa per la sobirania energètica fa el primer Volt Oligotòxic a Catalunya

por Ingeniería Sin Fronteras

jueves 9 de octubre de 2014

por Ingeniería Sin Fronteras

jueves 9 de octubre de 2014

La Xarxa per la sobirania energètica fa el primer Volt Oligotòxic a Catalunya.

  • Denuncien la insostenibilitat del model energètic actual dominat per oligopolis i energies fòssils
  • reivindiquen la sobirania energètica entesa com el dret dels pobles a decidir sobre la seva pròpia energia.   

La Xarxa per la sobirania energètica (una xarxa de moviments socials, ONGs i altres organitzacions i persones a títol individual, d’àmbit català, que milita activament per la sobirania energètica) juntament amb més de 50 activistes de Catalunya i de l’Estat espanyol, d’Europa i Mèxic va fer un volt de 3 dies (del 26 al 28 de setembre de 2014) que sumà més de 700 km per tot el territori català.

L’objectiu era d’una banda, denunciar les males praxis de les grans corporacions i la negligència dels poder públics a través de set casos pràctics de projectes deficitaris, contaminants i malbaratadors d’energia a Catalunya. Tots els projectes tenien en comú que les comunitats afectades no són informades ni consultades. Des de la Xarxa per la sobirania energètica es qüestiona qui decideix sobre les infraestructures energètiques i a qui serveixen les polítiques energètiques actuals. Tanmateix, s’exigeix un canvi en el subjecte que pren les decisions i es reclama un canvi cap a una democràcia més directa.

El Volt també tenia per finalitat donar a conèixer alternatives verdes i les victòries dels moviments socials que han aconseguit frenar i en alguns casos aturar projectes perjudicials pel medi ambient i la salut de les persones, ruïnosos per les economies locals i blocadors del canvi urgent de model energètic que demana el canvi climàtic i la limitació dels recursos naturals.

  • El magatzem submarí de gas Projecte Castor promogut per l’empresa ACS a prop d’Alcanar. El projecte ha estat aturat al 2013 gràcies a l’acció de la Plataforma Ciutadana En Defensa de les Terres del Sénia, la qual va aconseguir alertar sobre l’augment de la sismicitat causada per les injeccions de gas efectuades a la planta marina. Les condicions de compensació econòmica a la concessionària es van donar a conèixer després del Consell de Ministres de la setmana passada i impliquen un pagament de 1350,7 milions d’euros a pagar per la ciutadania durant 30 anys a través del rebut del gas.
  • La central nuclear de Vandellós a Tarragona, propietat d’Endesa i Iberdrola. El col·lectiu anti nuclear Campanya 25 anys de l’accident de Vandellós porta cerca de tres dècades denunciant la negligència de les elèctriques i del govern en no fer-se càrrec del desmantellament definitiu de la central (que va deixar de funcionar el 1989 després d’un incendi catalogat com a incident de nivell 3 a l’escala INES).
  • El macro complex d’oci Barcelona World a Salou. Des de 2012, la plataforma ciutadana Aturem Bcn World! denuncia  la insostenibilitat tant a nivell econòmic com mediambiental i energètic d’un  projecte el principal beneficiari del qual és l’entitat bancària “La Caixa”, propietària de les 825 hectàrees que ocuparan els sis parcs temàtics que pretén edificar l’empresa promotora brasilera Veremonte.
  • Les corts industrials a la comarca d’Osona. El Grup de Defensa del Ter alerta sobre la contaminació mediambiental que genera la cria intensiva de porcs, en particular la de las aigües subterrànies de la comarca que reben gran part de los 45 000m3 de purins que produeixen les corts al dia. Denuncien també ineficiència de les plantes de tractament de purins que només gestionen el 5% del total de purins i van  tancant per manca de les subvencions que les sostenien.
  • Fracking al poble de Riudaura.   La plataforma ciutadana Aturem el Fracking, i la plataforma Riudaura Junts contra el Fracking, que va reunir al conjunt dels habitants del poble de Riudaura, van aconseguir aturar el projecte especulatiu de l’empresa Teredo Oils que pretenia fer prospeccions de gas mitjançant la tècnica del fracking al terme  municipal. El govern de la Generalitat va retirar-li la llicència a l’abril de 2013.
  • La línia de molt alta tensió MAT    (projecte transfronterer d’intercanvis de ascendents d’energia entre  França y Espanya, amb una capacitat de 400kV). La plataforma ciutadana No a la MAT denuncia el perill que representa aquesta filera de torres de molt alta tensió de 17 km per 14 municipis, a on trobem casos d’incompliment de la distància de seguretat entre la MAT i  les cases. 40 persones del poble de Fellines es troben actualment imputades per haver participat en accions militants pacífiques d’oposició al projecte.
  • Prospeccions marines a la costa de  Girona. Els activistes del grup Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana alerten les autoritats i les poblacions locals  dels danys causats al medi ambient (sobre tot la fauna) i a les activitats econòmiques de pesca i turisme per tècniques de prospecció com  l’adquisició sísmica marina (producció d’ones sonores mitjançant la  injecció d’aire comprimit per detectar possibles bosses d’hidrocarburs) i les perforacions exploratòria (semblants al fracking).  El govern de Catalunya no s’ha posicionat respecte a aquesta problemàtica.

El Oligo-Toxic tour ha servit també per donar a conèixer alternatives verdes com la cooperativa Som Energia que té una planta de biogàs a Torregrossa. En dos anys, Som Energia ha aconseguit superar los 16 100 socis als quals comercialitza una energia al 100% renovable, en part produïda per les seves pròpies instal·lacions (el 8% del total de la energia verda que ven). Sant Celoni ha estat el primer poble en associar-se a una cooperativa verda com Som Energia per subministrar energia verda a 8 habitatges socials. La planta de biogàs de Torregrossa ha estat íntegrament finançada pels socis (3,6 milions d’euros) i tracta 18 500 m3 de purins i 8 300 m3 de residus orgànics l’any.

Aquests són només alguns exemples que mostren clarament i a través de la veu dels veïns i veïnes afectats i afectades la insostenibilitat i la injustícia que representa el nostre model energètic. És per això que la Xarxa per la sobirania energètica centra la seva lluita en reclamar el dret a decidir també en l’energia.

Més información: www.xse.cat

http://xse.cat/volt-oligotoxic/

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.